Välja yrke efter prognoser eller med hjärtat

Här är yrken du kan satsa på om du vill ha jobb 2016: Pedagoger och Vårdpersonal”

Dessa yrken (bland andra) kan man läsa om i prognoser och nyhetsbrev på flera sidor på nätet från tidningar, myndigheter och Arbetsförmedlingen. Inom dessa yrken hittar vi flest chanser till anställning inom den närmaste framtiden, står att läsa. Klart att inom dessa två yrkeskategorier kan valet av jobb variera väldigt. Finns det något som skulle passa dig.

Pedagoger och vårdpersonal finns inom många områden. Exempel inom pedagogik kan vara bildlärare, fritidspedagog, förskollärare, specialpedagoger och speciallärare och inom vården akutsjukvårdare, apotekare, psykiatrisjuksköterskor, skötare inom psykiatrisk vård, undersköterskor med flera. (Inte alla dessa som står i bristyrken 2016, men variationen är stor).

Bristyrken 2016

Fler yrken i listan för vad som är bristyrken 2016 står: operationssjuksköterskor, kockar, förskollärare, geriatriksjuksköterskor, sjuksköterskor (psykiatrisk vård, akutsjukvård), civilingenjörer (bygg o anläggning), läkare, mjukvaru- o systemutvecklare, civilingenjörer (elkraft).

Inte OM jag hittar mitt drömyrke, utan HUR jag kommer dit

Man kan fråga sig om man ska välja utbildning efter prognoser eller lyssna till sitt inre, och vad man helst vill göra i framtiden. Jag tycker det sistnämnda är värt att lägga stor vikt vid. Man får mer motivation att genomföra och slutföra sina studier om man gör något man tycker om. Och resultaten bör bli bra mycket bättre när jag gör något jag känner för.

drömyrke

Jag som person spelar roll i yrkesvalet

Om det ska bli riktigt bra så tänk på vad för yrke passar mig som person. Hur är jag som person? Är jag en person som trivs i en stor grupp med mycket samarbete eller passar jag bättre i en mindre grupp? Vill jag påverka och ta ansvar? Vill jag lära ut? Vill jag ta hand om? Ja, det finns många bra frågor att titta närmare på. Det finns många bra tips att googla fram, så lägg tid på detta.

Flyttbar?

Titta inte bara på utbildningar och yrken i din bostadsort, om det passar dig och din livssituation (barn, familj och annat kan styra). Din drömutbildning eller ditt drömjobb finns – det gäller bara att veta vad man vill och hur man ska komma dit. Olika vägar passar olika personer. Att komma i närheten av sitt drömjobb är också bra, antingen trivs du där eller så sätter du nya mål.

Minst bristyrken

Om intresse finns för vilka yrken som det är minst brist på 2016 så är de: journalister, fotografer, matroser, försäljare (dagligvaror), administratörer, sekreterare, vaktmästare, försäljare (fackhandel), lagerarbetare, grovarbetare (bygg o anläggning), brevbärare.

 

 

Källor: www.metro.se, www.arbetsformedlingen.se (Yrkeskompassen)

Yrken som listas står att läsa om på metro.se http://www.metro.se/nyheter/har-ar-yrkena-du-ska-satsa-pa-om-du-vill-ha-jobb/EVHofy!OvZSjTdUgp6ig/ (de i sin tur har källa: SCB och Arbetsförmedlingen)