Illustratör (Konstnär)

Nyfiken på yrke som: Illustratör (konstnär)

Som illustratör arbetar du med att göra original i form av teckningar, illustrationer, målningar, informations- och reklammaterial, animerad film, serier, som tryck på en produkt, till böcker och tidskrifter, kartbilder, med mera. Oftast kommer bilden höra till en text. Uppdragsgivare kan ha olika syften med illustrationerna, att tydliggöra, lägga märke till något, informera, vägleda, skapa stämningar, glädja och bara vara grann.

Som illustratör bör du självklart kunna teckna bra. Men det här med bra kan man tolka olika. Illustration är ett uttrycksmedel när du eller en uppdragsgivare vill beskriva något i bild. Det är bra om man känner till och har prövat olika material som tusch, krita, kol, blyerts, akvarell, olja, akryl, gouachefärger, pastell, pro marker. Man kan som bekant också göra illustrationer med datorn som verktyg.

Hur blir jag en bra illustratör

Många illustratörer har utbildat sig på konstskolor, folkhögskolor med inriktning bild, serietecknarskolor, skolor för animering eller självlärda i vissa fall. En redaktör eller uppdragsgivare tittar på dina bilder inte främst på vilka skolor du gått. Och mycket kan du lära dig själv. Fixa en mapp med dina bästa bilder att kunna visa upp, fysiska och digitala bilder (någon av dem eller båda). Du måste synas, sälja in dej mest och bäst för att få uppdrag. Ha gärna en fin hemsida med dina bilder och lite om dej själv.

IMG_0363_1

Om man väljer att gå en utbildning eller en kurs

Det finns en hel del konstnärliga utbildningar i Sverige. De klassiska vid Konstfack i Stockholm som är treåriga kandidatprogram. Där ligger väl Grafisk design och Illustrationer bäst till. En annan är Berghs School of Communication i Stockholm som har kursen Illustration. Och i Göteborg på Konsthögskola Valand kan läsa Fri konst. Det finns många estetiska kurser att välja bland om man vill gå den vägen. Ett flertal folkhögskolor har estetiska kurser. I Borås kan ni kolla in Teckna digitalt, Fritt måleri på Medborgarskolan. Ni kan också titta på Folkuniversitet Borås där de har målning i olika material eller Teckning som grundkurs.

IMG_0364_1

Leva på som yrke

För att kunna leva på sitt tecknande betyder det ofta att man arbetar som egenföretagare. Illustratörer får ta olika uppdrag till flera olika uppdragsgivare, och egna projekt. Det finns uppdragsförmedlingar, arbetsförmedlingen har Kultur Media, men man får också tänka kreativt och brett på vart man kan hitta sina uppdrag. Vill man arbeta med grafisk design krävs att du har kunskap inom olika designprogram som till exempel InDesign och Illustrator, en utbildning. Fast det finns även här kortare kurser där man kan lära sig. Folkuniversitetet i Borås har intensivkurser i just InDesign (layout, färg- och bildhante-ring m m) och Illustrator (logotyper, diagram, 3D-ritningar, etiketter, illustrationer m m).