Fotograf – Micke

När kom ditt intresse för att fota?

-Jag har alltid tyckt det varit kul med färg och form, bilder. Tecknat och målat känns det som jag alltid gjort. Det här med att ta bilder och gå in närmare på fotograferandet kom när jag gick på högstadiet när jag hade ämnet Bild. Det var en bra lärare som var uppmuntrande. Jag hade till en början en vanlig kamera som inte hade några specialiteter.

När bestämde du dig för att satsa på fotograferandet?

-Det var faktiskt en bra arbetsförmedlare jag hade som visste om mitt stora intresse och tipsade mej om en KY-utbildning (Kvalificerad Yrkesutbildning) här i Borås på då nystartade Ljud & Bildskolan. Detta var år 2002. Det började med att jag gick dit på ett så kallat ”Öppet hus” de arrangerade. Det kändes som jag kommit rätt, det var en utbildning som passade mej. De hade en lista man fick skriva upp sig på om man var intresserad, vilket jag gjorde.

-Det var lyckat, jag blev antagen på de då få åtråvärda platser som fanns. Därefter började en mycket intressant, givande och rolig studietid på tre år för mej. Det har jag aldrig ångrat. Så jag kan väl säga att det var då jag förstod att jag helst skull kunna se fotograferandet som ett yrke för mej.

Kan du nämna några kurser som du läste?

-Det var en bra blandning av kurser, som bland annat Media, Bild & Ljud (grunder), Internet, Hemsidor. Att bygga hemsidor var kul, där hade bilder en mycket central roll. Vidare läste jag Teater och Film som innebar att vi i grupp skrev filmmanus och spelade in en kortfilm. Jag hade även en roll där i, ha ha! Filma och agera, kul! Det var både video och stillbilder. Jag fick möjlighet att utveckla mig både tekniskt och konstnärligt inom områdena fotografi och filmskapande.

photo-431119_1280

Vad tycker du man behöver för att vara en bra fotograf?

-För det första måste man ha ett stort intresse för fotandet. Att sen ha sinne för färg och form är en fördel. Att ha B-körkort är en tillgång och gärna egen bil. Arbetstider vara väldigt olika, så flexibel är bra att vara. Annat att tänka på är faktiskt att ha rätta väskor för sin utrustning. Många onda ryggar kan annars komma till genom allt tungt som ska bäras. Självklart en bra utrustning.

1173166_475985752510850_1181657499_n
Timoteij Foto: Privat Micke

Bra tajming är något man har användning för i vissa situationer med kameran i högsta hugg. Som till exempel vid ett musikframträdande, hitta bra vinklar och fånga ögonblicket.  När det gäller stillbilder bör du ha ett öga för bra bildkompositioner, berättar Micke.