En liten biografi av Linus Thörnblad, höjdhoppare

SM- veckan Borås 2017, idrottsprofiler

Fullständigt namn  Karl Linus Thörnblad
Nationalitet   Svensk
Födelsedatum  6 mars 1985 (32 år)
Födelseplats   Lund, Sverige
Längd  1, 80 m
Vikt 76 kg
Nation    Sverige
Sport  Friidrott
Gren   Höjdhopp
Klubb   IFK Lund, Malmö AI

Ungdomstiden
Linus var en vanlig kille som spelade fotboll och inte tyckte friidrott var speciellt intressant. I nionde klass ringde en idrottslärare upp hans mamma och försökte förklara att sonen var en riktig talang som borde satsa på höjdhopp. Linus var inte sugen men fick välja mellan utegångsförbud och att testa. Han ställde upp i en tävling utan större förväntningar och möte de bästa i klassen P16 (pojkar 16 år), hoppade 2 meter och slog honom med 15 centimeter.

Det blev stor uppståndelse – ingen hade hoppat så högt i P 16 sedan Stefan Holm. 17 år gammal blev han uttagen till skol-VM följt av junior-VM och hoppade 2 19 m. Han utvecklades snabbt och vid 18 års ålder hoppade han 2 30 m. och gick in på topp 10-listan genom tiderna i världen för juniorer efter endast 2,5 år friidrottsträning. Linus fick som 18-åring pris som ”årets nykomling” på Svenska idrottsgalan för sina prestationer under 2003.

Världsstjärna
Som 18-åring slog han världens bästa höjdhoppare. Vid Junior-VM hoppade han 2,30 m. och tog medalj. Som 19-åring var han helt plötsligt en inne i världseliten och blev uttagen till OS. Han tvingades till prioriteringar och kunde inte leva ett vanligt tonårsliv. Allt gick ut på att bli en bra höjdhoppare – och resultaten lät inte vänta på sig.

Allt Linus gjorde blev han bättre på, och kickarna av framgången och uppmärksamheten gav honom en sporre att fortsätta den hårda träningen. Men efter ett tag planade utvecklingskurvan ut och det det blev tyngre. Linus var nära att sluta.

Men han bytte tränare och la in ytterligare en extra växel. Han började träna i Malmö och fick ett socialt umgänge med andra friidrottare. Han kom med i 50 centimetersklubben – och tog tredje platsen i världen bland de som hoppat 50 centimeter över sin längd. 2008 deltog han vid OS i Peking – en fantastisk upplevelse med 92 000 åskådare på läktaren och en magisk stämning. Han kom inte till final, vilket var en stor besvikelse men det var ändå en svårslagen upplevelse. Livet var på topp och han var 21 år.

Skador 
När Linus tränade inför friidrotts-VM i Berlin 2009 fick han ont i ryggen. Linus försökte undvika smärtan med smärtlindrande tabletter. När smärtan kom tillbaka tog han ytterligare några tabletter. Han fullföljde sina träningspass tills han en dag han kollapsade och föll till marken under en joggingrunda. Han förstod något var skadat i hans kropp. Han besökte läkaren och det gjordes en magnetröntgen. Det visade sig han hade tre frakturer på höften. Han fick rådet att vila i minst sex månader men vägrade lyssna.  Han visualiserade och tränade hopp några gånger för att inte missa VM. Vid mästerskapen hade han fruktansvärt ont men gick till final trots dåliga förhållanden. Han slutade på 5: e plats. När han kom hem läst han att sport-krönikören Mats Olsson, Expressen kallat honom en ”Lallare”. ”Han borde göra någonting annat”.

Kamplusten fick ytterligare glöd och den orättvisa anklagelsen fick Linus att anstränga sig ytterligare för att ge igen. Men priset skulle bli för högt. Linus fick en ny coach i Göteborg och tränade hårt trots att han hade konstant ont. Han tänkte på höjdhopp dygnet runt och kopplade aldrig av. Trots en svår bristning i låret fortsatte han att tävla ett stort antal mästerskap,  och på EM 2010 Barcelona hoppade 2,29 m och  kom på 4: e plats.

Psykisk ohälsa
Men den övermäktiga insatsen tog ut sin rätt och Linus bröt ihop. Tårarna rann och för första gången i karriären kändes allt väldigt fel. Efter det började han känna sig orkeslös, hade hög puls och svettades. Alla undersökningar visade att hans fysik var på topp och alla värden var bra. En läkare rådde honom att prata med någon, vilket gjorde honom närmast förnärmad.

Till slut fick han prata med en beteendevetare som rådde honom vila i fyra veckor. Något som han aldrig hade gjort tidigare i sitt liv. På sin höjd hade han haft 1 veckas semester på 10 år. Han började slappna av och allt blev svart. Han sov 15 till 20 timmar per dag gick inte upp ur sängen på tre veckor och var bara 25 år.

Han hamnade i en utmattningsdepression och fick att svårt att göra vardagliga saker som att klä på sig och handla. När han skulle läsa tidningen orkade han inte koncentrera sig och han stirrade bara på bokstäverna. Han stirrade bara på bokstäverna  och förstod inte vad det stod.  Efter en lång kamp och försök att komma tillbaka till friidrottskarriären drömmen att slå världsrekord fick Linus till slut inse att det inte var ett alternativ. Det är viktigare att må bra.

Efter idrottskarriären
Idag mår Linus bra. Han har börjat arbeta 75 % på ett tonårsboende utanför Malmö. Han kan tänka sig utbilda sig inom arbetet med barn o ungdom. Linus arbetade också på TV-kanal- en Eurosport som expertkommentator under OS-sändningarna tillsammans med Richard Olsson och Anders Borgström.

På senare tid har han börjat arbeta som tränare för Erika Kinsey. Höjdhopparen Erika Kinsey drabbades av psykisk ohälsa men försöker nu göra comeback inom friidrotten. Hon har tävlat på den stora Diamond League-galan i Stockholm. Linus arbetar också inom ideella projekt med  barn o ungdomar. Han är ambassadör för den nybildande föreningen Förebild. Syftet är att ge unga en rad socialt stärkande verktyg att ha med sig i livet.

Linus har också blivit utsedd till ambassadör i Dreamproject, som tillsammans med sina friidrottsvänner stödjer bygget av ett nytt barnhem i Bangalore. Linus är medförfattare till flera böcker. Böckernas titlar är ”Du är aldrig ensam” och ”Depression och panikångest”.

Linus håller en  egen föreläsning inom ämnet psykisk ohälsa. SM-veckan i Borås var fullmatad med inspirerande föreläsningar som var helt gratis för allmänheten. Linus Thörnblad höll en föreläsning ”Vägen tillbaka” arrangerad av RSMH, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa.

Vägen att bli en av världens bästa idrottsman i höjdhopp och hålla sig kvar i världstoppen är krävande för både psyke och kropp. När skador och psykisk ohälsa tar överhanden över tillvaron är det svårt att komma tillbaka till eliten. Linus Thörnblad var tvungen att välja mellan sluta med idrotten eller må bra. Han valde att må bra och han slutade med idrotten. Han valde den långa vägen tillbaka till en vardag utan träningar, tävlingar och berömmelse.