Skördefesten 2018

Vi har besökt Skördefesten som arrangerades i det
idylliska Ramnaparken 1 september i Borås.

Det var en heldag med underhållning för hela familjen. Det fanns aktiviteter för
alla åldrar som vuxna och barn kunde göra tillsammans. Det var tipspromenad, trycka
i tyg med hjälp av olika grönsaker. Den omfattar att allmänheten fick lära sig om odling
och skörd, naturvård, med frsäljning av lokala råvaror, tipspromenad, lotterier, musik.
I samband med skördefesten fanns det  möjlighet att lyssna på två intressanta föreläsningar om odling av blommor och grönsaker.

Dagen invigdes med Kulturskolans Ungdomsorkester spelade för oss. Därefter fick vi ta
del av Ramnaparkens historia. Vi började med tipspromenaden som var arrangerad av
Borås Tidning med fina priser. Svaren på frågorna var ledtrådar som togs upp under dagen. I ett tält var Trädgårdsföreningens lotteri med blandade vinster växter, redskap m.m.
Vid bordet bredvid satt en pomolog, det var en  man som är kunnig i alla våra frukter och bärsorter. Allmänheten fick ta med äpplen och han klassificerade dem och berättade om ursprungsland. De fick även veta om eventuella skadeangrepp och bekämpning.

Litet längre bort i tältet hade föreningen Häxringen placerat sig. En förening för svamp entusiaster. De kunde lära oss om ätliga och giftiga svampar. Svampar var utlagda på ett bord som en utställning och vi kunde ställa frågor till de mycket kunniga medlemmarna i föreningen. De sade att det fodras mycket kunskap för att skilja på olika sorters svamparter för att undvika förgiftning. Naturskyddsföreningen var på plats och vi fick ta del av att göra en fågelholk, vildbihotell och fladdermusholk.De visade också bilder på fridlysta växter på en karta för VästraGötalands län  Ett roligt inslag var ståndet där vi kunde byta eller köpa växter. Det fanns alla slag av växter både krukväxter och trädgårdsväxter t.ex. pelargonia och trädgårdshallon. I sortimentet fanns även flera ovanliga sorter.

I ett stånd kunde vi köpa olika slag av växtfröer och vi fick tips på skötsel och gödning av växten. I flera tält kunde vi provsmaka och köpa produkter av lokala producenter t.ex. aroniasaft, kalvdans, havtornsmarmelad, getost, stenugnsbakat bröd m.m.

Vi avslutar besöket och har under dagen ökat vår kunskap om växter och djur samt insett hur viktig naturen är för människan och hur viktig människan är för naturen.

.

.