Det årliga däckskiftet närmar sig

Dubbdäcken ska vara av 16:e april om det inte föreligger vinterväglag eller förväntas bli det. För odubbade friktionsdäck finns inga regler. Vinterväglag anses föreligga om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Vid sådant väglag är det skyldighet att använda vinterdäck t.o.m. 31:a mars.

Det finns skäl flera skäl till att inte dra ut på däckbytet. För samtliga typer av vinterdäck gäller att väghållning och bromsförmåga kraftigt försämras när temperaturen stiger och gör den redan mjuka gummiblandningen än mjukare. I tillägg ökar däckens slitage och halten skadliga ämnen som emitteras i luften kraftigt.

Minsta godkända mönsterdjup på sommardäck är 1,6mm. Dock rekommenderas 3mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana.

Däck ska förvaras på en torr, sval och mörk plats med rätt lufttryck.

Med rätt förvaring påverkar inte ålder däckens kvalitet.