Säker korthantering vid nät köp

Det skrivs mycket om hur bedragare kommer över kortnummer som sedan används till att beställa varor på nätet. Trots det har åtgärderna för att minimera bedrägerier, från de som ger ut och administrerar kort till de som använder dem varit starkt begränsade.

Vid näthandel uppmanas köparen att uppge kortnummer, utgångsdatum och CVV kod. Denna information kan i sin tur användas av vem som helst för att beställa varor. Oseriösa näthandelsföretag, icke krypterade webbsidor tillsammans med dålig säkerhet har lett till att en stor mängd kort information har kommit i fel händer. Nu har det emellertid dykt upp en rad förbättringar som gör det svårare för ljusskygga personer att verka i det fördolda och bedriva skadliga aktiviteter.

De flesta korten är idag i utgångsläget spärrade för internethandel och användaren måste själv låsa upp dem. Det finns också regionspärrar där man kan spärra områden varifrån inga inköp görs. Att öppna upp ett kort för näthandel och sedan stänga det efter avslutat köp är ett sätt att minska risken för missbruk. Detta hindrar dock inte att kortuppgifter kommer i fel händer.

Betalning med hjälp av mobilen är ett sätt att inte offentliggöra kortet för säljaren. Samsung Pay är en betalmetod som kan användas vid vanliga kontaktlösa kortterminaler och vid köp på nätet. Appen genererar ett engångsnummer vid varje köp som lämnas till säljaren. Köparen godkänner köpet med fingeravtryck eller en pin kod. Begränsningar finns i vilka telefoner som stöds samt vilka kort som kortutgivarna tillåter.

Det finns även olika nätbaserade lösningar i form av säker näthandel som Mastercard SecureCode och Verified by Visa. Dessa bygger på att man på en säker sida skriver in sina kortuppgifter som inte når säljaren. Informationen skickas vidare till sin bank där man får bekräfta köpet med bank id eller lösenord, godkännandet skickas därefter vidare till betalväxeln som i sin tur skickar till säljaren om att köpet har gått igenom.

Före köp, kontrollera att webbhandelsplatsen är säker och krypterad (https före www). Klicka på hänglåset till vänster i adressfältet, kontrollera webbadressen och att certifikatet är gällande. Är man osäker på en webbhandelsplats kan betalning mot faktura vara ett bra alternativ.