Köpa och sälja bil del 2

Att göra en egen behovs analys innan man ger sig ut och tittar på bilar likt en inköpslista för mat är något som underlättar letandet och minskar risken för felbeslut.

Ska det köras långa sträckor ligger det nära till hands med en större och motorstarkare bil för mer komfort och säkrare omkörningar. Detsamma gäller vid användande av släp. Med det följer större kostnader för ägandet i form av högre skatt, försäkring, bränsleförbrukning, slitagedelar som däck och högre värdeminskning.

För många bilintresserade är rätt bil oftast en dyr bil och merkostnader för ägande av underordnad betydelse. Det handlar då mer om rätt motor och utrustning, kosta vad det kosta vill. Gemensamt för de flesta bilköpare är att de vill ha en bra bil till ett bra pris. En utgångspunkt bör vara att bilen ska vara felfri, dvs. inte vara föremål för åtgärder genom behov av byte av batteri, däck eller åtgärder i bromssystemet.

Köp inte heller en bil med lackskador då dessa kraftigt sänker bilens värde.

Vid ett visst miltal ska kamremmen bytas om bilen är utrustad med en sådan. I samband med det byts vattenpump och spänn rullar vilket medför en kostnad på 10-15.000kr. Se efter i serviceboken hur bilen är servad och vilka åtgärder som är gjorda och vilka som ligger framöver.

Titta alltid efter vilken typ av däck som sitter på bilen och kvarvarande mönsterdjup. Nya däck kostar 6-8.000kr. Följer det med dubbla uppsättningar är det positivt då fälgar kostar 1.000kr/st.

Köp inte långmilare då allt på bilen är slitet. Undvik att köpa bilar som har gått mer än ca 10000 mil. Det är bättre att betala extra för en välvårdad bil än ett lågt pris för en som ger ett intryck av att vara kraftigt begagnad. Den senare kommer med all säkerhet kosta betydligt mer i reparationer och i slutändan ha kostat mer än den välvårdade.

Extra säkerhetsfunktioner som automatisk inbromsning vid uppdykande hinder är bra. En nyare miljöklassning är bra då dessa bilar har lägre utsläpp och mer sannolikt får köras i olika miljözoner som allt fler städer planerar att införa.

Tänk på att dieselbilar är på väg ut, undvik att köpa dessa.