Sara – Check in agent

 

 

 

Vad gör en check-in-agent?

Passanger service agent, det är en person som jobbar på en flygplats och har arbetsuppgifter som att checka in passagerare, bagage samt har hand om boarding- och gatearbetet.

Hur kom du in på detta med att vara check-in-agent?

– Jag är en person som gillar att träffa nya människor, att resa och få se nya platser och olika kulturer. Att få prata och hålla mina språkkunskaper igång. Det är ett jobb som passar mig perfekt. Få göra det man tycker är roligt och intressant.

Vad behöver man för utbildning?

-Just till att bli check-in-agent behöver man först göra ett prov, som ser hur man kan tala och förstå engelska. Och en intervju om hur man är som person. Klarar man detta får man gå en utbildning på 1,5 månad, som innefattar lektioner i  safety, security, check-in mm. Sedan får man gå med en handledare och lära sig om hur det funkar och själv pröva på att checka in passagerare. Det sista får man göra ett prov innan man är färdig Check-in-agent och klarar man det så är det bara att börja jobba själv.

 

terminal-1160262_1280

Vad krävs det för att jobba i det yrket?

-Man måste vara stresstålig, serviceinriktad, noggrann,  samarbetsvillig, gilla att jobba med människor och kunna engelska och helst andra språk också.

Positiva och negativa saker med yrket?

-Positiva: Träffa många intressant människor från olika kulturer och länder. Får kunskap om olika resmål och att varje dag är inte sig lik, då man träffar olika människor varje dag.

Negativt: Ibland kan det vara väldigt stressigt, då det kan krångla och ha sig. Tidiga mornar och sena kvällar. Och bemöta människor som är väldigt arga och klagar på allt.

 

 

airport-384562_1280

Är det ett framtidsyrke tror du?

-Ja det är det, för det blir billigare och billigare att flyga och fler reser på den vägen, kommer snabbare fram till vissa destinationer.  Om några år kommer det att öka med flyg, så det kommer att behövas personal i framtiden.