Madde- stödassistent för döva

 

 

Vad är det du jobbar med?

– Jag jobbar som assistent på ett gruppboende för döva/ hörselskadade med funktionsnedsättning. Hjälper döva brukare att komma på rätt spår med matlagning, handla mat, kläder och saker som dom behöver i vardagen.  Stödja dom i vardagen med städning och tvättning. Vara till hands när dom behöver hjälp.

Hur kom du in på detta yrke?

-Det började att jag var stödperson åt en brukare som gick på SFI och hjälpte till med dennes utbildningen. När jag sedan slutade så frågade ett gruppboende om jag ville hoppa in som vikarie. Jag tackade givetvis ja och var där ett tag tills jag fick fast anställning 2013. Nu håller jag på och läser till stödpedagog.

Vilka arbetstider har du?

-Det varierar, man har ett schema. Det kan vara 9.00-20.00 eller 12.oo-20.00 och även sovjour då man jobbar från 12.00 till 12.00 nästa dag. Jag bestämmer själv vilka tider jag vill jobba. Sedan är man ju ledig helger och dagar mitt i veckan.

Vad har du för utbildningar?

-Jag har en elev-dövblind assistent utbildning, och så nu stödpedagog utbildningen som jag är färdig med i juni.  Samt medicin delegering. Sedan teckenspråket har jag med i bagaget, eftersom jag själv använder teckenspråk i vardagen.

 

hands-541830_1280

Positiva och negativa saker om yrket?

-Det positiva är att man lär sig alltid något nytt varje dag. Det negativa kan vara att det kanna vara tungt ibland och att brukarna kan vara påfrestande och tar mycket energi från en.

Vad tror du om framtiden i din bransch?

-Det kommer behövas mer grupp boenden för döva och hörselskadade personer som är i behov av teckenspråk, idag finns det alldeles för få.

 

 

Idag finns det skolor som man kan utbilda sig till teckenspråkstolk. Det finns  bla i Kungälv, på Nordiska folkhögskolan. Det är en  4-årig utbildning om man vill bli tolk. Som tolk måste man vara lyhörd, kunna uttrycka sig både i kropps och ansiktsuttryck.  En döv måste ju kunna se ansiktet och munnen. Det finns även regler om att man inte får ha vilka kläder som helst när man tolkar. Helst svart eller enfärgat då man ska se händerna.

Som tolk kan du få följa med på resor,  till sjukvårdsbesök, olika institutioner och till platser som man behöver kunna göra sig förstådd med en tolk.