Pollensäsongen är igång

Perioden mars – augusti benämns ofta som pollensäsong. Variationer i tid och förekomst skiljer sig åt i olika delar av landet. En del är allergiska mot ett speciellt växtslag, andra mot det stora flertalet. Problem som röda kliande ögon, nästäppa, nysningar och rinnsnuva är välkända symtom för de med allergi mot pollen.

Läkemedel som antihistamintabletter, kortison i sprayform, kortisontabletter och kortison i spruta är de vanligaste.

Receptfria behandlingar som antihistamintabletter, ögondroppar och kortisonspray för näsan används av de flesta. Många använder en kombination av flera olika preparat beroende av symtom och graden av besvär. Nässpray med kortison som inte ska förväxlas med vanligt nässpray som är till för korttidsanvändning vid förkylning är lämpligt vid nästäppa. Att rensa näsan med en saltlösning som till blandas genom tillsättning av 1milliliter salt till 1dl ljummet vatten är något som också kan lindra.